LA FERRADA

LA FERRADA

Una via ferrada és un itinerari tant vertical com horitzontal situat a una paret rocosa, equipada amb diversos materials: claus, grapes, passamans, cadenes, ponts penjants i tirolinas, destinades a facilitar la progressió i optimitzar la seguretat de les persones que la utilitzen i que permeten arribar amb seguretat a zones de difícil accés per a senderistes o no habituats a l'escalada. La seguretat és a càrrec d'un cable d'acer instal·lat en tota la via i l'arnés, mosquetons especials de via ferrata (marcats amb una k) que asseguren en cas de caiguda. La zona clàssica de vies ferratas es troba en els Dolomitas, els Alps Italians, encara que també les trobem en gran nombre a França, Suïssa, Alemanya i a poc a poc a Espanya i concretament a Catalunya cada cop és una activitat més popular.
La baixada es fa normalment per un camí d'excursió.
No s'ha de confondre una Via Ferrada amb un parc d'aventura! No hi ha sortides de socors, i és difícil fer mitja volta una vegada has començat. Per fer una via ferrada no cal tenir experiència amb escalada. Tot i així no es recomana a les persones que tinguin vertigen. 
També es poden fer de nit! Sempre i quan tinguem una llanterna frontal i piles de rencavi. Val molt la pena, sobretot quan hi ha lluna plena. 

Material per fer una ferrada:
CASC
Imprescindible per protegir-nos de la caiguda de pedres. Encara que no sembla molt important, ho és. Es pot usar el casc de bicicleta, encara que no és molt recomanable.
ARNÉS
Millor tenir un de còmode i regulable en les cames. Això ens facilitarà el posar-nos-ho, independentment de la roba que portem.
DISCIPADOR
És un aparell, format per 3 cordes en forma de Y. La part llarga va a l'arnès mentre que les 2 curtes són les que es lliguen a la via. En cas de caiguda esmorteirà el cop. Hi ha de diferents tipus.
TERCERA BAGA
No és considerada imprescindible però en els moments difícils ens donarà seguretat i ens permetrà descansar.
GUANTS
Com les grapes són de ferro, sobretot a l'hivern pots usar-los per protegir-te. A més no acabaràs amb calls i butllofes a les mans. Són imprescindibles per descendir tirolinas i en ferratas llargues.
CALÇAT
Es recomana calçat còmode, amb sola gruixuda i que no rellisqui. No és necessari anar amb super xiruques o calçat molt tècnic.
VUIT I CORDA
Imprescindible per rapelar en passos difícils i per seguretat en cas de necessitar una escapatòria.

LA TÉCNICA.
És relativament senzilla: a la dreta veiem les cordes que formen el discipador, les dues més curtes van lligades a la via (cable). Quan canviem de secció, s'ha de canviar una corda primer i seguidament l'altra, mai les dues al mateix temps ja que així estem assegurats en tot moment. Tingueu en compte també que el ferratista ha passat les dues cordes per sobre el seu braç dret, així no s'embolica amb elles.
Si porteu motxilla, no convé carregar-la excesivament ja que ens cansarem més ràpid i quan aneu verticals hi ha més perill de desequilibrar-vos.

PREGUNTES FREQUENTS:
És difícil?
El nivell de dificultat és relatiu. Parlem de pujar una "escala" d'alguna manera. Una via pot ser molt aèria i impressionant per`això no vol dir que sigui més difícil. En segons quins trams, la força que s'ha de fer amb els braços pot augmentar la dificultat, però no tota la via és absolutament vertical i es pot reposar en certs llocs.
És Segur?
És un esport de risc, dels anomenats d'aventura però és segur. No obstant això han de prendre's les mesures de seguretat al peu de la lletra, doncs només un petit error pot resultar mortal. S'ha d'anar correctament esquipat i el material ha d'usar-se correctament.
És semblant a l'escalada?
No és necessari saber escalada, però el material, com l'arnés, és comú en els dos esports. Si saps algunes tècniques d'escalada com el ràpel, millor, tindràs més opcions, gaudiràs més i aniràs més segur.
Estic preparat físicament?
És un esport que requereix un bon estat de forma, com tots. Si ets capaç de pujar a la teva casa sense usar l'ascensor, llavors pots fer una ferrada, però el millor és anar ben preparat. En algunes vies ferradas la força de braços és necessària per progressar, fer unes flexions cada dia no està de més.
És molt car?
Pots llogar l'equip o comprar-ho. Sempre és millor tenir el teu propi equip, per seguretat i comoditat. Però si és la primera vegada, millor anar de lloguer, que et sortirà per uns 25 euros (casc, discipador i arnés).
Tinc por a l'altura, és un problema?
La majoria de les ferradas tenen trams a gran altura, d'autèntic vertigen. En general si tens vertigen, si és un problema, doncs la via ferrada està inicialment pensada per facilitar l'accés a cims inaccessibles per a no escaladors.

NIVELLS DE DIFICULTAT:
Fàcil: pràcticament no hi ha torcions a la via vertical, no es necessita cap experiència prèvia.
Mitjà: alguns passatges tenen unes verticals de 90%, no es necessit cap experiència prèvia.
Difícil: alguns passatges amb desnivells i verticals de 90%. Hi ha canvis amb els suports una mica allunyats. Cal una mica d'experiència.
Molt difícil: passatges llargs amb canvis pronunciats i preses separades. Per ferratistes experimentats.

Ranking: aquest determina la dificultat de la via pel que fa a la resta. Un ranking d' 1/9 farà referència a una via fàcil mentre que un de 9/9 es referirà a una de molt difícil. Una via marcada amb més d'un nivell, per exemple, fàcil-mitjà, indicarà que la primera meitat és fàcil mentre que la segona és de nivell mitjà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Vinga Til·lerians!!! Animeu-vos a fer comentaris.